Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balázs Elemér Group

                                      

Egy különleges zenei világban 

 

                                                  a  Balázs Elemér Group-al

images--5-.jpg

 A jazz és a különféle zenei kultúrák találkozása mindig egy izgalmas világot hoz létre.  Létezik egy zenekar, amely hazánk csodálatos népdalaiból játszik, és improvizál ezekre a gyönyörű dalokra, amiből újabb és újabb inspirációt merítenek a saját látás, és hangzásviláguk szerint. Ok a Balázs Elemér Group: magyar népdalok jazz hangzásvilággal.

 

Őket hallgatni olyan, mint amikor az Alföld pusztáján az ember csak úgy elheveredik a fűben. Vagy amikor a magyar hegyek egyikének legmagasabb pontjára kiállva behunyja a szemét, és úgy engedi magához a dallamot. A hallgatót, mint egy ősi magyar imát.Ilyen élményben lesz része az embernek, ha meghallgat egy Balázs Elemér és társai  koncertet.

                          Két világ közt: jazz és a népdal

Eredetileg jazz-zenekar vagytok.

Igen, ezt a zenei műfajt képviseljük. 10 évvel ezelőtt alakultunk azzal az elsődleges céllal, hogy az ének az egyik legfontosabb közvetítő. A zenei hang, amit az emberek sokkal jobban meghallanak, mint az instrumentális zenét. A zenészek, akiket beválogattam, mindegyik egyéni tehetség. Mint egy mozaik, olyak vagyunk. Mindegyik egy elem, és nélkülözhetetlen a másik nélkül. Tégla a téglára,  közte a kötőanyag: a zene és a dal szeretete és tisztelete. Így épültünk fel.

A népdal hogyan került közel hozzátok?

Az első két albumunkon volt egy-két népdalfeldolgozás, ami hatalmas sikert aratott. Így jött a 3.album, mely már teljességében népdal. Eredeti Bartók és Kodály gyűjtötte dalok, amiket mi dolgoztunk át, és formáltunk a saját hangzásvilágunkra. Sikerült ezzel egy jellemzően Balázs Elemér Group-os világot létrehozni , aminek a lényege a két fantasztikus  énekhang: Hajdú Klára és Winand Gábor. Minden népdal az adott ország nemzeti kincse. Ezek a dalok generációktól megmaradnak. Nem az a célunk hogy megerőszakoljuk a dalt, hanem hogy hozzáadjunk az értékéhez.                                                                                                                    

images--1-.jpg

                             Lentről emelkedve fölfele

A jazz maga nehezebb műfaj mint a komolyzene. Improvizáció. És közös játéka a zenekarnak.

A jazzre egyébként is jellemző az összhang. Oda kell figyelni a másikra. Ha az egyiknek mondanivalója van, a másik válaszol rá a magáéval. 5 év alatt összeszokott társaság vagyunk. Ez a zenekar nagyon meg van koreografálva. És nagyon fontos még a dinamika. A leghalkabb hangokból is fel lehet fokozni. A zene egyenlő a földnek az energiáival. Lentről emelkedve kell felemelni, és fordítva.

Szerepel az eloadásotokban Weöres Sándor Psychéjéből egy gyönyörű dal: Szózat Katicához.

Palya Bea népszerű és roppant tehetséges énekesünk írta a dallamot erre a versre. Annyira megtetszett, hogy mi is feldolgoztuk a magunk hangzásvilága szerint.

Játszotok külföldön is?

Igen, sokat. Jártunk a Felvidéken, Erdélyben. Tetszett, mert ezek a vidékek Őrzik a magyarságot. És egy másfajta világot, aminek íze van! De kapunk meghivásokat Amerikába, Németországba, Ausztráliába. Nagy sikerrel szerepeltunk több tekintélyes európai jazzfesztiválon is: Bécs, London, Berlin, Hága, Prága, Pozsony, Skopje. Nemrég Olaszországban turnéztunk az Amerikai szaxofonos Tim Ries "Rolling Stones jazz" nevű formációjával!Az együttesben fantasztikus amerikai sztárok társaságával volt szerencsénk együtt zenélni.

 

Balázs Elemér Group Magyarország egyik legnépszerűbb zenekara.

2000-ben alapította Balázs Elemér, a nemzetközileg is széles körben elismert és keresett jazzdobos.
Lemezeiken saját népi kultúrájuk zenéjét, magyar népdalokat egyesítenek jellegzetes stílusukkal.

 

 Forrás: Az interjú a Magyar Hang magazinban jelent meg

 

images--6-.jpg

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.